Blog

Inhalatori i njihova primena

Najčešća primena inhalatora kao terapija je kod: bronhijalne astme, laringitisa, emfizem pluca, plucne infekcije, bronhitisa, i bronhiolitisa.

Žasto je dobra primena inhalatora?

Kada lek dajemo oralno on deluje sistemski i imamo neželjena dejstva na više organa.

Pomocu inhalatora dajemo manju dozu leka, lek direktno deluje na respiratornu sluznicu, opusta misice, vlaži sluzokožu i olakšava iskašljavanje  i omugućava lakše disanje tako da neželjenih dejstva skoro da nema.

Inhalatori mogu da se koriste i kod dece od 6. meseca.

U nasoj apoteci možete kupiti inhalatore različitih proizvođača (Microlife, Pic, Omron…) koji imaju garanciju i do pet godina. Imamo i inhalatore sa dečijim motivima Mr.Hippo i Mr.Carrot. Oni su kompresorski gde kompresor potiskuje vazduh u inhalator. Kada vazduh udje u inhalator on lek pretvara u aerosol mikroskopskih velicina koji se lako udišu. Lekovi za inhalatore su vodeni rastvori i koriste se u obliku kapi. Postoje i inhalatori u kojima mogu da se stavljaju uljani rastvori (smese etarskih ulja, eukaliptusa, mente, i bora) koje takodje mozete kupiti u nasoj apoteci.

Od delova imaju masku za decu i odrasle, nastavke za usta i nos. Kod nas možete kupiti posebno rezevne delove za Pic-ov inhalator (rasprsivac, masku…). Ovi inhalatori se lako koriste. Lek se sipa u raspršivač zajedno sa fiziološkim rastvorom tako da količina tečnosti bude oko 4ml. Inhalacija se vrši pomoću maske za lice ili nastavka za usta. Veoma je bitno disati sporo i duboko da bi lek dospeo do pluća. Inhalacija traje 10-15 minuta.

Veoma je  važno posle inhalacije popiti malo tečnosti i usta isprati rastvorom sode bikarbone da ne bi došlo do stvaranja gljivica. Masku  oprati vodom i dezinfikovati  alkoholom.

Mr.Ph Sonja Živković