Blog

Inhalatori i njihova primena

Najčešća primena inhalatora kao terapija je kod: bronhijalne astme, laringitisa, emfizem pluca, plucne infekcije, bronhitisa, i bronhiolitisa.

Žasto je dobra primena inhalatora?

Kada lek dajemo oralno on deluje sistemski i imamo neželjena dejstva na više organa.

Pomocu inhalatora dajemo manju dozu leka, lek direktno deluje na respiratornu sluznicu, opusta misice, vlaži sluzokožu i olakšava iskašljavanje  i omugućava lakše disanje tako da neželjenih dejstva skoro da nema.

Inhalatori mogu da se koriste i kod dece od 6. meseca.

U nasoj apoteci možete kupiti inhalatore različitih proizvođača (Microlife, Pic, Omron…) koji imaju garanciju i do pet godina. Imamo i inhalatore sa dečijim motivima Mr.Hippo i Mr.Carrot. Oni su kompresorski gde kompresor potiskuje vazduh u inhalator. Kada vazduh udje u inhalator on lek pretvara u aerosol mikroskopskih velicina koji se lako udišu. Lekovi za inhalatore su vodeni rastvori i koriste se u obliku kapi. Postoje i inhalatori u kojima mogu da se stavljaju uljani rastvori (smese etarskih ulja, eukaliptusa, mente, i bora) koje takodje mozete kupiti u nasoj apoteci.

Od delova imaju masku za decu i odrasle, nastavke za usta i nos. Kod nas možete kupiti posebno rezevne delove za Pic-ov inhalator (rasprsivac, masku…). Ovi inhalatori se lako koriste. Lek se sipa u raspršivač zajedno sa fiziološkim rastvorom tako da količina tečnosti bude oko 4ml. Inhalacija se vrši pomoću maske za lice ili nastavka za usta. Veoma je bitno disati sporo i duboko da bi lek dospeo do pluća. Inhalacija traje 10-15 minuta.

Veoma je  važno posle inhalacije popiti malo tečnosti i usta isprati rastvorom sode bikarbone da ne bi došlo do stvaranja gljivica. Masku  oprati vodom i dezinfikovati  alkoholom.

Mr.Ph Sonja Živković

Inkontinencija

Inkontinencija mokraće ili urinarna inkontinencija je nemogućnost kontrolisanja mokrenja, tj. zadržavanja mokraće.To  je stanje u kojem nemogućnost kontrolisanja ispuštanja urina predstavlja socijalni i higijenski problem.

Može biti simptom raznih bolesti i stanja, kao trajna ili povremena pojava, koja znatno umanjuje kvalitet života. Prema najnovijim podacima, 8% Evropljana ima povremene probleme sa inkontinencijom, dok je 5% stanovništva  trajno inkontinentno. Procenjeno je da preko 450 miliona ljudi širom sveta pati od nekog oblika inkontinencije. To znači da su jedna od četiri žene i jedan od svakih osam muškaraca u nekom periodu života imali problema sa inkontinencijom. Najčešće se javlja kod starijih žena, mada  može  i kod žena  nakon porođaja. Takođe se može javiti i  kod muškaraca i dece, mada ne toliko često.

Postoji više vrsta inkontinencije:

  • Urgentna
  • Prelivna
  • Refleksna
  • Stres inkontinencija.

Da bi terapija bila uspešna, treba povesti računa o stilu života. Preporučuje se smanjenje težine, prestanak pušenja, smanjenje unosa alkohola i gaziranih pića, izbegavanje naprezanja, ali i neke vežbe za jačanje mišića dna karlice. U nekim težim slučajevima se preporučuje i operativno lečenje.

Da bi poboljšali kvalitet života, pacijentima su na raspolaganju različita medicinska sredstva. Za blaže oblike inkontinencije mogu se koristiti ulošci, dok su za teže oblike pelene i pelene gaće. Oni mogu biti za jednokratnu ili višekratnu upotrebu, različitih moći upijanja i različitih veličina tako da zadovolje potrebe  svih pacijenata.

U našim apotekama mozete pronaći celokupan program uložaka, pelena, pelena gaća od različitih proizvodjača. U ponudi su Seni, Emi lady, Flufsan, Tena. Pored toga, u našim apotekama možete i podići pelene na nalog.

Mr Ph Sonja Ocokoljić