Blog

Inkontinencija

Inkontinencija mokraće ili urinarna inkontinencija je nemogućnost kontrolisanja mokrenja, tj. zadržavanja mokraće.To  je stanje u kojem nemogućnost kontrolisanja ispuštanja urina predstavlja socijalni i higijenski problem.

Može biti simptom raznih bolesti i stanja, kao trajna ili povremena pojava, koja znatno umanjuje kvalitet života. Prema najnovijim podacima, 8% Evropljana ima povremene probleme sa inkontinencijom, dok je 5% stanovništva  trajno inkontinentno. Procenjeno je da preko 450 miliona ljudi širom sveta pati od nekog oblika inkontinencije. To znači da su jedna od četiri žene i jedan od svakih osam muškaraca u nekom periodu života imali problema sa inkontinencijom. Najčešće se javlja kod starijih žena, mada  može  i kod žena  nakon porođaja. Takođe se može javiti i  kod muškaraca i dece, mada ne toliko često.

Postoji više vrsta inkontinencije:

  • Urgentna
  • Prelivna
  • Refleksna
  • Stres inkontinencija.

Da bi terapija bila uspešna, treba povesti računa o stilu života. Preporučuje se smanjenje težine, prestanak pušenja, smanjenje unosa alkohola i gaziranih pića, izbegavanje naprezanja, ali i neke vežbe za jačanje mišića dna karlice. U nekim težim slučajevima se preporučuje i operativno lečenje.

Da bi poboljšali kvalitet života, pacijentima su na raspolaganju različita medicinska sredstva. Za blaže oblike inkontinencije mogu se koristiti ulošci, dok su za teže oblike pelene i pelene gaće. Oni mogu biti za jednokratnu ili višekratnu upotrebu, različitih moći upijanja i različitih veličina tako da zadovolje potrebe  svih pacijenata.

U našim apotekama mozete pronaći celokupan program uložaka, pelena, pelena gaća od različitih proizvodjača. U ponudi su Seni, Emi lady, Flufsan, Tena. Pored toga, u našim apotekama možete i podići pelene na nalog.

Mr Ph Sonja Ocokoljić